Profiel Dam 02

Dr. Vincent van Dam

Partner/Eigenaar, Nederlands, Europees en UPC Octrooigemachtigde
Vincent van Dam

“Flexibel en praktisch. Elke cliënt heeft zijn of haar eigen specifieke wensen. Dit vereist maatwerk. Samen kunnen we een passende strategie bepalen.”

Vincent staat voor maatwerk en een flexibele opstelling. Hij houdt zich onder andere bezig met het opstellen en behandelen van octrooiaanvragen op het gebied van chemie in algemene zin en heeft ervaring met octrooiaanvragen in het vakgebied van chemie, farmacie, life sciences, moleculaire biologie, tuinbouw, voedsel en materialen. Vincent is een expert op het gebied van het verlengen van de beschermingsduur van octrooien (Aanvullende Beschermingscertificaten).

Vincent werkt sinds 2011 als octrooigemachtigde op de Chemie-afdeling van Vriesendorp & Gaade en is in 2015 beëdigd als Nederlands octrooigemachtigde. In hetzelfde jaar slaagde hij voor de European Qualifying Examination en werd hij Europees octrooigemachtigde. In 2020 werd Vincent één van de directeuren en sinds 2023 tevens mede-eigenaar van Vriesendorp & Gaade.

Achtergrondinformatie

Vincent studeerde Moleculaire Biologie aan de Universiteit van Leiden. Na het behalen van zijn Master diploma in Moleculaire Biologie in 2003, startte hij met een promotieproject bij de afdeling Chemische Biologie & Organische Chemie aan de Universiteit van Utrecht. Het doel van dit project was het vinden van nieuwe doelen voor toekomstige antibiotica en het onderzoeken van mechanismen die betrokken zijn bij celwandsynthese van bacteriën. Het project resulteerde in het proefschrift "Transmembrane transport of peptidoglycan sub-units across the bacterial cytoplasmic membrane". Hierna werd Vincent postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Moleculaire Microbiologie aan de Universiteit van Utrecht, waar hij zich richtte op het ontwikkelen van een vaccin tegen de bacterie Neisseria meningitidis die hersenvliesontsteking veroorzaakt.

Expertise

Vanwege Vincents praktische ervaring op het gebied van biochemie en moleculaire biologie, heeft hij een diepgaande kennis van onderwerpen zoals recombinant DNA-technieken, PCR, fluorescentie, spectroscopie, ELISA, chromatografie, eiwitzuivering, peptiden, lipiden, DNA en RNA, foto-labelling, fluorescente en radioactieve labelling, and (2D) electroforese, eiwit-eiwit interacties, eiwit-lipide interacties, gen/eiwitexpressie, bioinformatica, proteomics, fosfolipidemembranen, antimicrobiële peptiden, oligosacchariden, membraanbiogenese, reconstitutie of eiwitten in liposomen, biofilm-vorming, bacteriële celwandsynthese, recombinante eiwitten, polynucleotiden, eiwitvouwing, antibiotica en ontwikkeling van vaccines.

Lidmaatschappen

Orde van Octrooigemachtigden
EPI - European Patent Institute