Oorkonde Nederlands octrooi

Nederlands octrooi No. 87000: hellingshoek aanpassing koplampen

Vriesendorp & Gaade verzorgde ooit Nederlands octrooi No. 1. Dit bracht ons op het idee om ook andere Nederlandse octrooien met een bijzonder nummer onder de loep te nemen. Met verrassende resultaten! Deze maand: Nederlands octrooi No. 87000.

Nederlands octrooi No. 87000 werd ingediend op 19 februari 1953 en verleend op 16 november 1957 op naam van Robert Bosch GmbH uit Duitsland. Het octrooi heeft betrekking op een systeem voor het aanpassen van de hellingshoek van de koplampen van een voertuig. Deze werden destijds al automatisch ingesteld op basis van de belading. Als een bepaalde belading werd bereikt, zorgde een automatische schakelaar voor een aanpassing van de stand. Echter, door oneffenheden in het wegdekken en schokken van het voertuig kon de meting van de belading variëren, met snel veranderende koplampen als gevolg.

In het Nederlandse octrooi 87000 wordt het gebruik van een langzaam reagerend stuurelement voorgesteld dat pas na een minuut een gemiddelde waarde voor de hellingshoek bepaald. Bovendien wordt de hellingshoek niet geregeld op basis van de belading, maar op basis van de relatieve beweging tussen de wielas en het gestel van het voertuig.

Figuur 1 van Nederlands octrooi No. 87000

Zie Espacenet voor de originele octrooipublicatie.

Klik hier voor meer informatie over de historie van Vriesendorp & Gaade en Nederlands octrooi No. 1.