Header merken 01

Merken

Merken spelen een zeer grote rol in het economische verkeer. Ze zijn onmisbaar en het gebruik ervan is zo vanzelfsprekend, dat ondernemers zich soms onvoldoende realiseren van hoeveel betekenis merken en een goede merkbescherming zijn voor hun bedrijf.

Wat is een merk?

Merken zijn tekens die geschikt zijn om de waren (producten) of diensten van een onderneming te onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan een woord, een logo, een kleur, een klank of een vorm.

Hoe registreer ik een merk?

Een merk kan worden geregistreerd door het te laten deponeren bij de daarvoor in het leven geroepen officiële overheidsinstantie. Dat kan in de Benelux bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE), maar het kan ook in het buitenland.

Er bestaan meerdere mogelijkheden om een merk in het buitenland te registreren. Zo kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een Nationale merkregistratie. Daarnaast bestaan er internationale overeenkomsten, op basis waarvan met één aanvraag in meerdere landen tegelijk een merkrecht kan worden verkregen. Denk hierbij aan de internationale registratie en de Europese merkregistratie (EU-merk of Uniemerk). Een registratie via deze systemen is in de meeste gevallen voordeliger dan het verrichten van afzonderlijke Nationale registraties.

Het merk wordt vastgelegd voor die waren (producten) en/of diensten waarvoor het merk gebruikt wordt of gebruikt gaat worden. De waren en diensten worden gerangschikt in 45 verschillende waren (producten)- en dienstenklassen. De klassen verschillen onderling naar de aard van de waren (producten) en diensten.

Vriesendorp & Gaade heeft zeer ervaren merkengemachtigden in dienst. Via de pagina 'Onze mensen' kunt u alvast kennismaken met de merkengemachtigden van Vriesendorp & Gaade. Onze merkengemachtigden hebben ruime ervaring met het adviseren van clienten met betrekking tot het beschermen van merken in de Benelux en het buitenland en het geven van advies over portfoliomanagement. Zij verzorgen het gehele aanvraagtraject, vanaf het eerste kennismakingsgesprek tot en met de uiteindelijke registratie van het merk in de Benelux, Europa en internationaal, via ons wereldwijde netwerk van agenten.

Is de merknaam nog beschikbaar?

Is de door u gekozen naam (of logo) wel beschikbaar als merk? Voordat u besluit een nieuwe handelsnaam of een nieuw merk te introduceren is het sterk aan te bevelen door ons een merkenonderzoek te laten verrichten om na te gaan of de gekozen handelsnaam of merknaam beschikbaar is voor gebruik en/of registratie.

Kennismaken?

De merkengemachtigden van Vriesendorp & Gaade zijn u graag van dienst bij het verrichten van onderzoeken en het registreren van uw merken in de Benelux, Europa en/of het buitenland. U ontvangt van ons een helder en praktisch advies. Wij nodigen u graag uit om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij u op locatie of bij één van onze vestigingen.

Welke informatie is nodig?

Tijdens een eerste kennismakingsgesprek ontvangen wij onder andere graag van u de volgende informatie:

  • Welke naam en/of welk logo wenst u te registreren?
  • Wat is de aanleiding voor het registreren van de naam en/of het logo?
  • Voor welke waren en/of diensten wenst u de naam en/of het logo te registreren?
  • Dekkingsgebied: in welke landen wenst u de naam en/of het logo te beschermen?

Wanneer?

De informatie hierboven vormt de basis voor het eerste kennismakingsgesprek. Bij voorkeur is de informatie zo compleet mogelijk. In het eerste gesprek kunnen wij meestal al een goede inschatting maken van de te bewandelen route om merkrechten te verkrijgen in de voor u van belang zijnde jurisdicties.

Wij zullen u bovendien bekend maken met de belangrijkste aspecten van de merkenwetgeving aan de hand van duidelijke praktijkvoorbeelden en proberen we samen tot een strategie te komen die is afgestemd op uw specifieke situatie. Er komt veel informatie op u af. Het is daarom verstandig dat u een notitieblok meeneemt zodat u de informatie later nog eens kunt naslaan.

Meer informatie?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact met ons op.

Download ook onze brochure voor meer informatie over merken.

pdf icon download hier onze brochure