Profiel Melchior 03

Ir. Robin Melchior

Partner/Eigenaar, Nederlands en Europees octrooigemachtigde
Robin Melchior

"First time right! Met een octrooiaanvrage krijg je maar één kans. Benut die kans optimaal met een technisch én juridisch goed onderbouwde, brede octrooiaanvrage. Dat is een investering die zich later zal terugverdienen."

De eerste indiening zo compleet mogelijk. Dat is de filosofie van Robin Melchior, Nederlands en Europees octrooigemachtigde bij Vriesendorp & Gaade. Dit vereist een nauwe samenwerking met de uitvinder(s) en voldoende tijd voor overleg. De resulterende octrooiaanvragen bevatten een uitputtende beschrijving die alle mogelijke uitvoeringsvormen afdekt. Hiermee kan een brede beschermingsomvang worden verkregen, en is er tegelijkertijd voldoende basis voor wijzigingen gedurende de verdere behandeling van de octrooiaanvrage. Als gevolg hiervan hebben gemiddeld 70% van de octrooiaanvragen voldoende potentieel om te worden voortgezet in de vorm van buitenlandse aanvragen.

Robin werkt sinds mei 2009 voor de afdeling Werktuigbouwkunde van Vriesendorp & Gaade. In 2012 werd Robin beëdigd als Nederlands octrooigemachtigde. Een jaar later slaagde hij voor de European Qualifying Examination en werd hij ingeschreven als Europees octrooigemachtigde. Zijn activiteiten omvatten het opstellen en behandelen van octrooiaanvragen en modeldepots voor Nederlandse en buitenlandse klanten, het voeren van opposities en het handhaven van octrooirechten. Hij behandelt momenteel octrooiportefeuilles van meer dan 500 lopende octrooiaanvragen wereldwijd. 

Robin is sinds 2014 een van de directeuren en sinds 2016 tevens mede-eigenaar van Vriesendorp & Gaade. Robin is onder andere verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten met agenten in het verre oosten, in het bijzonder in China en Taiwan.

Achtergrondinformatie

Robin Melchior studeerde Industrieel ontwerpen aan de Universiteit van Delft. Hij is afgestudeerd in 2008 met een Master-diploma voor Integrale produktontwikkeling, met een specialisatie Automotive Design. Voor zijn afstudeerproject werkte Robin nauw samen met een fabrikant van motorkleding voor het ontwikkelen van motorkleding die de bestuurder een grotere vrijheidsbeleving zou geven. Het project bevatte onder andere het ontwerp voor een innovatieve helm met de nieuwste technologiën. Robin bouwde verder mee aan een 1:1 prototype van de auto van de toekomst en werkte aan een ontwerpproject voor Spyker, een Nederlandse fabrikant van superauto's, voor de ontwikkeling van een tweemotorige conceptauto.

Expertise

Door zijn opleiding Industrieel Ontwerpen heeft Robin een brede kennis van diverse technische vakgebieden. Hij heeft onder meer diepgaande kennis van werktuigbouw, industrieel ontwerpen, industriële vormgeving, ergonomie, automotive design, design for interaction, elektronica, mechatronica en robotica.

Lidmaatschappen

Orde van Octrooigemachtigden
EPI - European Patent Institute
AIPPI - International Organisation for the Protection of Intellectual Property
INTA - International Trademark Organisation