Nieuws Speelgoed 01

IE in de praktijk: Spelletjes

In deze reeks artikelen willen wij u meenemen langs enkele alledaagse en minder alledaagse producten van Nederlandse makelij die een raakvlak hebben met Intellectuele Eigendom. In deze editie: Spelletjes.

Spelletjes, en met name de spelregels van spelletjes, lenen zich niet altijd voor octrooibescherming, omdat er niet altijd sprake is van een vereist technisch effect. De volgende spelletjes van de Nederlandse spelletjesfabrikant Goliath vormen hierin een uitzondering en onderscheiden zich van de op zich bekende spellen door verrassende technische innovaties.

1. Foooz

Met dit losstaande tafelvoetbalpoppetje kan elke tafel worden omgetoverd tot een tafelvoetbalveld. Het poppetje wordt aan een van de armen vastgehouden, terwijl via de andere arm een draaibeweging aan het poppetje kan worden meegegeven. Op de voet van het poppetje kunnen verschillende opzetvoetjes geklikt worden waarmee verschillende effecten aan de voetbal kunnen worden meegegeven.

2. Takkie Kakkie

Deze speelgoedhond wordt gevoerd met een kneedbaar materiaal. De riem is voorzien van een luchtpomp waarmee het materiaal naar het achterwerk van de hond gepompt wordt.

Tijdens het pompen duwt een deel van de lucht het materiaal naar achteren, terwijl een deel van de lucht langs het materiaal glipt en daarbij (scheet)geluiden produceert. Het doel is om binnen een aantal speelbeurten de hond het materiaal uit te laten poepen, en dit uiteraard weer netjes op te ruimen. De geluiden leveren veel hilariteit op bij de kinderen en het achterliggende technische principe leent zich uitstekend voor octrooibescherming.

3. Rolit

Dit bekende bordspel heeft een spelbord waarin spelstenen kunnen worden geplaatst. De spelstenen hebben vier vlakken met elk een eigen kleur. De spelstenen worden opgenomen in uitsparingen in het spelbord en kunnen draaien binnen de uitsparingen. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk spelstenen te veroveren op de tegenstander door de spelstenen in een door de speler gekozen kleur te draaien.

Op deze innovatieve spellen zijn octrooien aangevraagd.