News Statistics

Nederland aan de top op gebied van Intellectueel Eigendom

Nederland is een topland als het gaat om Intellectueel Eigendom volgens Global Intellectual Property Index 2015 (GIPI) waarin 43 belangrijke jurisdicties wereldwijd met elkaar worden vergeleken als het gaat om de kwaliteit van behandeling van Octrooien, Merken, Modellen, Auteursrecht en andere vormen van Intellectueel Eigendom.

Uit het rapport van de Global Intellectual Property Index:

Octrooien (Nederland 3e plaats)

Nederland scoort zeer hoog voor octrooihandhaving en het aanvechten van octrooien en is op het Verenigd Koninkrijk na het best land voor exploitatie van octrooien. Dit is geen verrassing omdat Nederland, naast het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, al lange tijd wordt gezien als een belangrijke jurisdictie op het gebied van Intellectueel Eigendom. De specialistische rechters worden hoog gewaardeerd. Nederland is verder erg kosteneffectief en de octrooigemachtigden zijn zeer ervaren.

Merken (Nederland 2e plaats)

Een Benelux merk kan eenvoudig en snel online worden verkregen en is relatief goedkoop. Het Benelux bureau staat echter ook bekend om haar strike beoordeling op absolute afwijzingsgronden. Nederland verloor de meeste punten bij de handhaving van niet registreerde merken. Dergelijke handhaving is zeldzaam en alleen beschikbaar voor de meest bekende merken.

Modellen (Nederland 2e plaats)

Nederland scoort, samen met Duitsland, goed op het gebied van Modelbescherming, in het bijzonder als het gaat om het verkrijgen van het modelrecht en de kosteneffectiviteit. Het is daarnaast bekend dat de Nederlandse rechtbanken een lage drempel hanteren voor functionele modellen die in aanmerking komen voor bescherming onder het auteursrecht.

Auteursrecht (Nederland 1e plaats)

Nederland scoort goed bij de handhaving van auteursrecht. De procedures zijn snel en kosteneffectief, de beslissingen zijn consistent en middelen om op te treden zijn sterk. De rechters zijn competent, hebben een goede reputatie en zijn gespecialiseerd. De op 1 juli 2015 in werking getreden Wet Auteurscontractenrecht versterkt de positie van auteurs, in het bijzonder bij 'bestsellers', om een redelijke vergoeding te krijgen.

Bron:

Global Intellectual Property Index - 5th report (TaylorWessing)