Unitair octrooi lancering 1 juni 2023

1 juni 2023: Lancering van het Unitair octrooi en centrale rechtbank

Het langverwachte Unitair octrooi is vanaf vandaag, 1 juni 2023, beschikbaar! De bijbehorende centrale rechtbank, in het Engels 'Unified Patent Court' of UPC, opent eveneens vandaag haar deuren.

Al sinds 2012 berichten wij met enige regelmaat over de mogelijke komst van het Unitair octrooi, zie ook ons dossier over het Unitair octrooi. Vanwege politieke en grondwettelijke obstakels werd de introductie steeds verder uitgesteld, maar nu is het er dan toch.

Het Unitair octrooi is een nieuw type Europees octrooi naast de bestaande Europese ‘bundel’ van nationale octrooirechten. Het Unitair octrooi is een Europees octrooi met 'Eenheidswerking', wat wil zeggen dat het Europese octrooi na verlening geldig is in een groot deel van de EU (op dit moment 17 lidstaten). U kunt kiezen voor de ‘bundel’, het Unitair octrooi of een combinatie daarvan. 

Met het Unitair octrooi kunnen, afhankelijk van uw landenkeuze, kosten bespaard worden ten opzichte van de bestaande 'bundel' van nationale octrooirechten. Ook kunt u als octrooihouder centraal optreden tegen inbreukmakers. De keerzijde is echter dat het Unitair octrooi ook centraal vernietigd kan worden, als er voldoende bewijs is dat het octrooi onterecht verleend is.

In eerdere berichtgeving hebben we u al gewezen op de gevolgen van de inwerkingtreding van het verdrag dat hoort bij het Unitair octrooi en het centrale gerechtshof op bestaande Europese octrooien, die vanaf vandaag eveneens automatisch onder de jurisdictie van de centrale rechtbank vallen, tenzij u hiervoor een 'opt-out' heeft laten indienen. Het indienen van een 'opt-out' is nog steeds mogelijk zolang er geen rechtszaak loopt tegen uw Europese octrooi. Wilt u alsnog een 'opt-out' indienen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met één van onze adviseurs.

 

Voor de overwegingen bij deze keuzes verwijzen wij u graag naar onze uitgebreide brochure over het Unitair octrooi.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.